onsdag den 21. januar 2015

KANONFORFATTEREN, BLICHER

Romantikere - idealer, det smukke: Grundtvig, H.C Andersen, Oenslager .

Blicher var realist - potraterede virkeligheden. Han skrev om sin egen egn, Jylland. Hede - sandområde, hvor der er goldt jord og hvor der vokser lyng.

Blicher skrev over 100 noveller.(Kort fortælling), forandring.
 Han skiltede sit eget liv: landbrug- miljøet. Han var meget folkelig. Viste, hvordan virkeligheden ikke altid er lige "skøn" - Kaotisk virkelighed. Tragisk. Minus faste holdepunkter.

Blicher bruger rammefortælling meget. En fortælling inde i en ramme. Daaaah.  Først Jeg-fortælleren på heden. Og så hos Hosekræmmer-familien.

Film: Cecilia - fortællingen: Hosekræmmeren. I filmen hører man kun om hosekræmmer-familien og ikke om den jyske hede, hvor fortælleren i novellen bor og lever.


Personkarakteristisk:

Hosekræmmeren: Velhavende, magtfuld i området, klog på sit kompetenceområde. Vurderende i forhold til pengesager. Skeptisk. Styrende, dominerende far, profittens mand.

 

  1. Hvor foregår novellen? Jylland. En jysk hede
     
  2. Hvad er tekstens overordnede tema? (inddrag det citerede vers) Forbudt kærlighed/ulykkelig kærlighed
     
  3. Hvilken fortællertype har novellen? Jeg-fortæller
     
  4. Hvilke overvejelser gør fortælleren sig om hosekræmmerfamiliens materielle status? Fortælleren kan se at de lever nøjsomt, men han regner med at de har penge.
     
  5. Hvorledes er hosekræmmerens datter Cecilia omdrejningspunkt for novellens overordnede konflikt? Forfatteren vil gerne vide, om hun har mange bejlere. Det har hun ifølge faderen, men ikke ifølge hende selv. Hun må ikke få ham, hun gerne vil have.
     
  6. Hvad tænker fortælleren om hosekræmmerens holdning til Cecilias og Esbens forhold? Det skal ikke kun være økonomi og materiel udstråling, der gør grund for kærligheden.
     
  7. Hvor mange år strækker fortællingen sig over? Cirka 6 år.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar