onsdag den 4. marts 2015

Arbejdsblad til lønningsdag af Martin Andersen Nexø (1900)

Arbejdsblad til Lønningsdag af Martin Andersen Nexø (1900)

Vælg et af følgende emner:
1)      Komposition: novellens opbygning
· Hvordan er novellen bygget op. 
- Den starter ikke i in medias res, men med sproglige billeder. Den går kronologisk frem, men til sidst skifter den handling. Man starter med en overordnet begyndelse (panoramisk) og bliver senere "zoomet ind" i novellens handling (scenisk). 
· Hvilke afsnit og kontraster er der i den?
- Novellen starter med et landskab (panoramisk), til en havne by, til huse, til familien, til historien.
- Man har konteksten og så historien.
· Hvorfor er novellen mon ’opdelt’ på denne måde? 
- For at få et kontekst (bagrundsvide), om hvordan tingende er med den her arbejderklasse og handlingen der hermed vil komme!
· Hvilken indflydelse har kontrasterne på novellens handling?
- Den første halvdel handler om miljøet og den anden halvdel om arbejderklassen. Stemningen vil herfra skifte, og gå fra det positive til det negative. For at man kan få medlidenhed med arbejderklassen. Der var social ulighed. 


2) Sproget og de sproglige billeder i novellen
· Hvilke sproglige billeder er der i novellen? (Find ca. fem eksempler)
- En sammenligning: "Og Solen skinner paa det hele, saa mildt og blaaligt hvidt, saa tandløst og kraftesløst som en Gamelmors Smil." (side 79 linje 13-14). 
- "(…) stikker der en nøgen Gren frem, sort og skaldet og uhyggelig."(side 79 linje 2-3). 
- Sammenligning: "Den lille Bys Tage skinner røde gennem den hvide Sne - rødt og hvidt, det kunne se ud, som om man flagede for Fattigdommen." (side 79 linje 20-21)
· Hvordan virker de sproglige billeder ift. novellen og handlingen?
- De kommer med et roligt indfang af naturen, men indeholder altid til sidst en sørgelig del.
· Der er en gennemgående brug af farver. Find eksempler herpå.
- "Inde over Aasene staar Skoven og sover, hvis og uformelig (…)" (side 79 linje 1)
- Der er mange farver, især hvid går igen, rød, blå, sort mm.
· Find eksempler på panoramiske beskrivelser.
Hele konteksten er en panoramisk beskrivelse, fra linje 1-14.

3) Beskrivelse af forfatteren og novellen
• Lav en kort forfatterportræt af Martin Andersen Nexø. Martin Andersen Nexø født d. 26. juni 1869 på Christianshavn i København. Som otteårig flyttede han med sin familie til Bornholm. Han var ikke blot forfatter, men deltog også aktivt i politik. Først som socialdemokrat og siden 1918 som kommunist. Han flyttede sent i livet til Dresden, hvor han blev udnævnt til æresborger. Han opgav aldrig sin støtte til Stalins diktatur. • Hvilken betydning har hans opvækst for novellen og temaet heri? (Find et eksempel) Nexø's egne opvækst, var under dårlige forhold og med få ressourcer. De hårdtarbejdende mænd som ”forsørgerne” og dermed som ”dagens helte”, som arbejder ærligt og hårdt for at tjene penge til deres familier. Hvorimod værkejeren og hans søn fremstilles som de ”onde”, der er egocentreret og ikke har nogen medfølelse, for de hårdtarbejdende mænd.

4) Litterær periode: Det folkelige gennembrud og socialrealisme
http://ibog.litteraturenshuse.systime.dk/index.php?id=561
Læs om det folkelige gennembrud under ovenstående link + sider på nettet.
• Hvad karakteriserer denne periode?
Det hersens folkelige gennembrud der bryder med magtfordelingen på tværs af de sociale klasser. Forfattere der skrev i denne periode havde også en tendens til at lægge vægt på samfundets svageste vilkår fra en medfølende og kritisk vinkel.
• Hvordan kommet det til udtryk i litteraturen? (Hvad skriver man om?)
I ”Lønningsdag” lægges der vægt på en nøje beskrivelse af landbrugssamfundets fejl og mangler. Nexø sympatiserer med de fattiges levevilkår- og forhold, samtidig med at han også skildrer fordelingen af magt og indflydelse.
• Hvad er socialrealisme?

- Samfundsforhold.
- Mennesket som socialt og politisk væsen.
- Viser alt, også det uskønne.
- Uretfærdighed.
- Socialisme.



• Hvilke eksempler er der på socialrealisme i teksten? (Find 2-3 eksempler)

- ”Fandens ogsaa, at man ikke kan faa sine surt erhvervede Skillinger i ordentlig Tid! Bare han ikke er rejst bort lige som forleden Lørdag ”
- ”Den lille Bys Tage skinner røde gennem den hvide Sne – rødt og hvidt, det kunne se ud, som om man flagede for Fattigdommen. ”
- ”Den lange Arbejderrække bevæger sig ned ad Landevejens Sigsaglinier, ned mod Husene ved Havet, hvor nu Lysene skinner. Skikkelse efter Skikkelse snegler sig frem, ludende og trætte, som triste Illustrationer til den Sætning, at Gangen er en stadig afbrudt Falden. ”
- ”En og anden Kvinde folder sine Hænder i opdukkende Græmmelse eller udstøder en bitter Forbandelse, og hist og her græder et Barn af Sult, saa det høres langt ud. ”

5) Pelle Erobreren – scener fra filmen
https://www.youtube.com/watch?v=bMiaPq43Nkk
·         Hvad/hvem er Pelle Erobreren?

·         Find ligheder mellem Lønningsdag og Pelle Erobreren – herunder: et eksempel på en naturbeskrivelse og et eksempel på socialrealisme.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar