mandag den 12. maj 2014

Historiske Begivenheder.

Historiske begivenheder i 1800-tallet. (1770-1830)

I 1800-tallet foregik nogen forskellige historiske begivenheder,Slaget på reden skete og Danmark blev involveret i Napoleonskrigene (1804-15) der kulminerede med at DK gik statsbankerot og at Norge blev afstået til Kongen af Sverige.
http://da.wikipedia.org/wiki/Danmarks_historie_(1660-1814)

D. 02.04.1801 var en stor begivenhed for den danske historie, slaget på reden blev udkæmpet. Det var et søslag der blev udkæmpet mellem en britisk flåde under kommando af Admiral Sir Hyde Parker og en Dansk - Norsk flåde under kommando af Olfert Fischer uden for København. Selve angrebet blev anført af admiral Horatio Nelson, som er gået over i historien for at have afvist Parkers ordre om at trække sig tilbage under slaget. I stedet ødelagde Nelson en stor del af den danske flåde, inden Danmark-Norge accepterede en våbenhvile. Det endte med at Danmark og Norge stod tilbage med 1.600-1.800 døde og sårede mænd, og Storbritannien endte med at have 264 døde og 689 sårede. 
http://da.wikipedia.org/wiki/Slaget_p%C3%A5_Reden 

1813-1814 var to store begivenheder for DK, det havde stor betydning for demokratiet. I 1813 gik Danmark konkurs og i 1814 tabte Danmark Norge til Sverige ved Freden i Kiel.

Statsbankerotten er betegnelsen for en alvorlig penge- og finanspolitisk situation, som Danmark var kommet i, som en konsekvens af deltagelse i Kanonbådskrigen i 1807. d. 5 januar 1813 blev pengevæsenet nødt til at lave en reform der fik pengesedlernes værdi, i forhold til sølv, drastisk nedsat. Den reform var nødvendig på grund af en voldsom inflation der ramte Danmark fra 1810.
Under Kanonbådskrigen havde staten bare ladet pengepressen køre, kan man kalde det. Grunden til dette var at de ikke havde økonomien til det, og så valgte man at lade pengepressen køre og overproducere penge. Dette gjorde at seddelmængden blev for høj i forhold til landets økonomi, som første til statsbankerotten. Og værdien af kurantdalens kurs var faldet til kun 6%. For at økonomien i landet på rette spor, blev der derfor dannet en ny pengereform som skulle få økonomien på rette spor.
 
Freden i Kiel afslutter Napoleonskrigene for DK's del, Fredsaftalen indgås mellem Koalitionen (Østrig og andre stormagter) og Danmark-Norge, hvis konge blev tvunget til at afstå Norge til kongen af Sverige. Koalitionen ville lade Danmark-Norge slippe billigt, men kronprins Karl Johan af Sverige gennemtvang krigens fortsættelse, til Kong Frederik 6. gav op og overlod ham hele Norge.
http://da.wikipedia.org/wiki/Freden_i_Kiel 






Ingen kommentarer:

Send en kommentar