mandag den 22. september 2014

Symbolik i Adams Æbler af Vincent, Hannibal og Martin

Symbolik i Adams Æbler
En symbolikanalyse af Vincent, Hannibal og Martin

Vi har valgt at berøre fire symboler i filmen ”Adams Æbler” af Anders Thomas Jensen.
Disse symboler er hhv. Bibelen, Korset i form af de mange kors vi møder i filmen, Æblet aka Stridens Æble i følge græsk mytologi, Vand i form af regnvejret.

Bibelen:
I filmen Adams æbler (2005) af Anders Thomas Jensen spiller Bibelen en vigtig symbolsk rolle. Bibelen falder på gulvet flere gange og lander hver gang opslået på Jobs bog. På denne måde gør filmen opmærksom på, at beretningen om den hårdt prøvede Ivan er en parallel til Jobs lidelseshistorie


Korset:
De kors vi møder i filmen, symboliserer en masse ting, såsom kristendommen, altså den gengse religøse tiltro der er som udgangspunkt i filmen, men også lidelse og døden samt frelse og opstandelse.
Korsene spiller en vigtig subliminal rolle, især hvis vi tager udgangspunkt i lidelse, død, frelse og opstandelse.
Disse roller ser vi udfolde sig i striden mellem Ivan og Adam foruden de prøvelser de tilsammen bliver udsat for, samt skudepisoden hvor Ivan bliver skudt i hovedet, men som på mirakuløs vis overlever ved at hans tumor er blevet skudt væk i episoden.

Æblet (Stridens Æble)
Æblet kan symbolisere mange ting i alle former. For mytologi og religion, er æblet et vigtigt symbol. I græsk mytologi findes fortællingen om “stridens æble”, et gyldent æble, som stridens gudinde Eris kastede ind mellem de olympiske guder ved en bryllupsfest.
På æblet stod: “Til den smukkeste” hvorefter både Hera, Athene og Afrodite mener det er til dem. Dette kunne vise striden mellem Adams ondskab og Ivans ensporede kamp, men da historie er baseret på en kristen fortælling kan vi også trække nogle pareller til syndefaldsmyten, hvor Adam og Evas spisning af frugten på Kundskabens Træ bliver årsag til, at de uddrives af Edens Have. Senere tradition, bl.a. i billedkunst, har identificeret frugten som et æble, hvilket er medvirkende til, at æblet også symboliserer synd, død og videbegær i dag.
Eksempelvis kan vi se det, at spise af kundskabens frugt også bliver udnyttet fx i computerfirmaet Apples logo.
Synd og død er tydelige parelleller til Adams æbler ved den synd Adam og Gud begår mod Ivan og døden som vi får at se dels ved Pouls død og ved Ivans nærdøds oplevelse.

Regnvejret (vand):
Hovedsageligt så symboliserer regnvejr frugtbarhed, men i denne film oplever vi noget andet. Regnvejr kan nemlig også forekomme som et kaossymbol, i form af syndfloder og oversvømmelser mm.
Som der står i formuleringen af fredskongen i salmen 72,6: ”Som regnen falder på nyslåede enge, / som regndråber væder jorden, / skal retfærdighed blomstre i hans dage”.
Med dette citat kan vi perspektivere til Adams opførsel overfor Ivan.








Ingen kommentarer:

Send en kommentar