mandag den 27. oktober 2014

Blog 9 oktober

Blog 9 oktober

Dagens program:
1)   Grundtvig
2)   Lys <> Mørke
3)   Salmegenren

Vi repeterede dagens lektie, i ”fra runer til grafitti”

I dag snakkede vi om Grundvig, som er en af de danske kanon-forfattere, som vi (i følge bekendtgørelsen) skal arbejde med i dansk på hf. Denne forfatter er derfor vigtig at kende. Grundvig var en romantisk forfatter. Men på sin egen måde. Han sætter fokus på det legemelige og det åndeligt. Han ser de to ”verdener” sammenhængende. Grundtvig ville gøre mennesket bevidst om sig selv. Vi skulle kunne se os selv i en større sammenhæng.  Grundvig mente også at så længe man delte sit sprog/modersmål, delte man også en historisk og et kulturelt fælleskab. Han var også grundlægger af det man kender som højskolen i dag, hvor bl.a. sang og nye lærings metoder bliver taget i brug. Grundtvig var også præst.
Vi lærer om begrebet; Grundvigianisme. Dette er en optimistisk form for kristendommen.

Vi så en parodi af Grundvig, foretaget af rytteriet. Parodien er omkring Grundtvigs populære salme; Dejlig er den himmel blå. Parodien går også på Grundtvis frie sind, der så bliver lidt for frit. Den handler også om hans positivitet.

Vi brainstormede på begreberne lys og mørke.

Lys: Dag, godhed, himlen, liv, Glæde, tryg, ikke søvn, lampe(skærm), fred, tro, sommer, rigdom,
KONTRAST
Mørke: Nat, ondskab, helvede, død, Utryg, Batman, Søvn, Utro, Mangel på lys, vinter, krig, fattigdom,

Mange af de ting vi kom på, var metaforiske. Men der var også nogle konkrete i blandt dem. Vi definerer selv de forskellige ord.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar